هفته اول
شنبه:
آکورد شناسی
هرچه تعداد آکوردهایی که میدانید بیشتر باشد، نوازندگی شما هم به همان نسبت متنوعتر خواهد شد. این دانش فقط منحصر به وقتی که دارید صدای خودتان یا دیگران را با اوکولهله همراهی میکنید نیست و حتی در تنظیم کردن آهنگهای سولو اوکولهله هم میتواند بسیار کارآمد باشد و هیچ راهی بهتر از یاد گرفتن چند آکورد به صورت هفتگی، برای گسترش دانش آکوردیتان نیست.
در اینجا با یادگیری پنج آکورد معمول و پُرمصرف در گام دو ماژور شروع میکنیم.
آکوردهای C, F, G, Am, Dm
روز یکشنبه:
ریتمنوازی
برای اولین تمرین ریتمنوازی از ابتداییترین مرحله شروع میکنیم: با ضربات ساده (یک ضربه در هر ضرب) به روی دو آکورد C و F. برای شروع، به ازای هر آکورد، انگشت شست خود را از بالا به پایین (به سمت زمین) روی سیمهای اوکولهله بکشید. علامتی که بین نت و تبلچر قرار دارد، نشاندهندهی ضربه به سمت پایین است. در حالی که علامتی که کمی بعد مشاهده میکنید، نشان دهندهی ضربه رو به بالا(به سمت سقف) است. سعی کنید همزمان با ضربه زدن بر روی هر ضرب بشمارید.
روز دوشنبه:
فینگراستایل
برای تکنیک فینگراستایل (Fingerstyle)، به جای آنکه روی کل سیمها و آکورد ضربه بزنید، از انگشتان و شست دست (دستی که با آن به سیمها ضربه میزنید) برای ضربه زدن به سیمها استفاده کنید. این به این معنی نیست که شما همیشه در یک زمان فقط به یک سیم را ضربه میزنید، اما این جایی است که از آن شروع میکنید.
امروز، با همان آکوردهای C و F که در یکشنبه تمرین کردید، کار میکنید. با این تفاوت که این بار آنها را از به شکل آرپژ اجرا خواهید کرد. آرپژ در سادهترین حالت به معنی آن است که نتهای یک آکورد به شکل جداگانه، نه همه با هم، نواخته میشوند. توجه داشته باشید که نحوه گرفتن انگشتان دست ضربه زننده در موسیقی به این شکل است:
t = thumb(انگشت شست)،
i = index (انگشت نشانه)،
m = middle(انگشت وسط)
و r = ring (انگشت حلقه) که در مراحل بعد مشاهده میکند.
روز سهشنبه:
تمرینات گام
با یک گام سادهی دو ماژور، به شکل بالارونده و پایینرونده، با نواختن نتهای سیاه روی وضعیت دستباز( به معنی سیمهای آزاد)، شروع میکنیم. معمولترین سیمها برای نواختن ملودی، زمانی که سیم چهارم اوکولهله، سل زیر است، سیمهای ۳ تا ۱ هستند. این نتها را با استفاده از انگشت شست یا انگشت نشانه اجرا کنید.
روز چهارشنبه:
لگاتو(اِسلر)
اصلاح لگاتو در موسیقی به معنی « پیوسته و نرم » است. زمانی از این تکنیک استفاده میشود که میخواهید نتها در روانترین و نرمترین حالت ممکن جابجا و به یکدیگر وصل شوند. روی اوکولهله، میتوانید این کار را با استفاده از دو تکنیک متفاوت انجام دهید.
تکنیک کوبیدن(hammer-ons) و تکنیک کندن(pull-offs). در ادامه تکنیکهای دیگر را هم بررسی خواهیم کرد.
برای اجرای تکنیک کوبیدن (hammer-ons) در میزان ۱، ابتدا به سیم باز ضربه بزنید و سپس با نیروی زیاد، انگشت خود را به سمت پایین ببرید تا نت روی فرت ۲ یا ۳ از آن سیم نواخته شود. برای اجرای تکنیک کندن(pull-offs) در میزان ۲، نت روی فرت را اجرا کنید و سپس انگشت خود را به سمت پایین و بیرون از سیم بکشید – به طور کلی، سیم باز را با دست چپ (دستی که روی دستهی ساز است جمع کنید.)
نکته: بهتر است برای اجرای این تکنیک همزمان که سیم را روی فرت بورد فشار میدهید، آن را به سمت بیرون بکشید. سعی کنید حجم صدا و بلندی صدا را در طول اجرا یکنواخت نگه دارید.
روز پنجشنبه:
ایدههای موسیقیایی
پنجشنبه روز سرگرمی و خوشگذرانی است، آن هم وقتی که مختص به یاد گرفتن عبارات کوچک موسیقیایی باشد که میتوانید واقعا در نواختن آهنگها از آن استفاده کنید. با یک ترکیب ساده و جذاب از پنتاتونیک دو ماژور شروع میکنیم:
(دو – رِ – می – سل – لا)
این ترکیب میتواند یک پایانبندی فوقالعاده برای آهنگهای روی گام دو باشد.
روز جمعه:
تمرینهای متفرقه
در اولین روز جمعهی تمرین میخواهیم یاد بگیریم چطور میتوانیم تنها با جابجایی یک نت، یک آکورد متفاوت بسازیم. از دو ماژور شروع میکنیم … به آکوردهای متفاوتی که با جابجا کردن نت روی سیم 1 ایجاد میشود دقت کنید. این ایده میتواند برای آهنگهایی که چند میزان روی یک آکورد باقی میمانند، بسیار جذاب و کاربردی باشد و تنوع و شیرینی بیشتری به آهنگ بدهد.
پاسخ